KUUNTELE KLIPPI. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho asemoi puolueensa ainoaksi EU-kriittiseksi vaihtoehdoksi kevään vaaleissa. Pääministeri Jyrki Kataisen pyrkimykset EU:n huippuvirkaan Terho kuittasi Radio Dein vaalitentissä naurahduksella: – Siitä vaan yrittämään.
Eurokriisin symboliksi kohonneen Kreikan paluu lainamarkkinoille neljän vuoden tauon jälkeen ei tunnu tuoneen uusia sävyjä perussuomalaisten eurokriittiseen linjaan. Kreikka sai kriisin akuutissa vaiheessa kaksi pelastuspakettia EU:n komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostamalta troikalta.
Yhteensä 240 miljardin euron hätälainapaketin ja tehtyjen rakenteellisten uudistusten ansiosta Kreikka on ilmoittanut voivansa hoitaa itse taloutensa seuraavan vuoden ajan. Myös toinen kriisimaa, Portugali, ilmoitti äskettäin voivansa kutistaa alijäämäänsä ennakoitua enemmän.
Euroopan keskuspankki onkin saanut viime aikoina julkisia kehuja onnistuneesta kriisinhoidosta. Perussuomalaisia komission ja keskuspankin toimet eivät kuitenkaan vakuuta.
– Olemme ainoa uskottava oppositio nykyiselle pelastuspaketteja tukevalle hallituksen linjalle ja ainoa puolue, joka Suomessa on avoimesti ilmaissut kantansa EU:n liittovaltiokehitykseen – ja me olemme vastaan, kiteytti Terho puolueensa eurovaalikampanjan Radio Dein torstaiaamuna lähettämässä vaalitentissä.
Sampo Terhon mukaan unionin rajat on aika laittaa kustannussyistä kiinni hyväksi aikaa.
– EU on laajentunut vastikään Kroatialle ja käynyt neuvotteluja Balkanilla muidenkin maiden kanssa. Minä ja perussuomalaiset olemme nihkeitä tämän itälaajenemisen suhteen. Se on jatkuvasti tarkoittanut toteutuessaan sitä, että läntisemmät ja pohjoisemmat jäsenmaat maksavat entistä enemmän jäsenmaksuja ja saavat vastaavasti entistä vähemmän takaisin.
Terhon laskuopin mukaan Suomi hyötyi jäsenyyden laskuvaiheessa jäsenyydestä taloudellisesti, mutta uusien maiden mukaantulo on kääntänyt tulovirran menovirraksi.
– Teemme yli 600 miljoonaa euroa tappiota jäsenmaksujemme kautta. Nettomaksajuutta on kasvattanut Suomen EU-jäsenyyden aikana jatkuvasti se, että EU on itälaajentunut.
Jyrki Kataisen ilmoitettua kokoomuksen eurovaalijuhlassa jättävänsä kotimaisen päivänpolitiikan ja media on laskeskellut pääministerin mahdollisuuksia saada painava komissaarisalkku tai jopa komission puheenjohtajan tehtävä hoidettavakseen. Radio Dein vaalitentissä Sampo Terho ei kuittasi spekulaatiot naurahduksella.
Radio Dein eurovaalitentit verkossa ja tulevat lähetysajat
Kuuntele, miltä ajatus Jyrki Kataisesta EU-komission puheenjohtajana Sampo Terhosta kuulostaa [toimittajana Ariel Neulaniemi]: